06-01-07

Hopen op het tweede deel van de winter

Nog altijd is er geen enkele aanwijzing te vinden dat de winter plannen smeedt om toe te slaan in de Lage Landen. De westcirculatie blijft dominant op de weerkaarten staan. Betekent dit dat we de winter dit jaar stilaan definitief mogen afschrijven? Neen. Er is nog altijd een kans dat de kou toeslaat in het tweede deel van het seizoen. Alleen moeten we die kans ook niet te hoog meer inschatten. Winterverwachtingen hebben voor onze contreien weinig waarde, maar er is één regel die wel lijkt op te gaan: na een te zachte wintermaand, is de kans dat de volgende maand ook te zacht wordt (iets) groter dan normaal.

Een tweede probleem is, dat de transportkoude nu wel van heel ver moet komen. De westcirculatie zorgt voor bovennormale temperaturen tot in centraal Siberië. Als er een oostelijke stroming ontstaat, kan het nog dagen duren voor het hier begint te vriezen. Nu heeft februari 1986 aangetoond dat dit weldegelijk kan. Toen ontstond al op 1 februari een oostelijke stroming zonder dat er kou voorradig was. Maar die stroming hield zo lang aan dat het stilaan harder en harder begon te vriezen en op 26 februari kon de Elfstedentocht worden gehouden.

Dat er nu weer zo iets te gebeuren staan, daarvoor is nog geen enkele aanwijzing te vinden. De EPS-pluim van EC0612 verwacht thermische hoogstandjes in de loop van de komende werkweek, met temperaturen die kunnen oplopen tot 14 graden. Op het einde van de tiendaagse periode lijkt het kwik iets te dalen, met maxima onder de tien graden en minima onder de 5 graden. Dat is een lichte daling, maar nog altijd ruim boven normaal.

Maar wie weet is het een eerste aanzet tot een wat koudere periode. We moeten toch ergens beginnen.

 

westsib1

 

Op deze kaart van het noordelijke halfrond is duidelijk te zien hoe de westcirculatie de zachte oceaanlucht tot diep in Siberië pompt en ook daar zorgt voor temperaturen die ruim boven normaal liggen.

De commentaren zijn gesloten.