03-01-07

Geen verandering in zicht

Neen. Dat is het kort en bondige antwoord op de vraag of we de eerstkomende tien dagen winterweer kunnen verwachten. De huidige luchtdrukverdeling laat nog altijd geen enkele ruimte voor koude ontwikkelingen. Vorst en sneeuw maken niet de minste kans.

We zitten momenteel in een situatie die angstwekkende gelijkenissen begint te vertonen met de superzachte winters op het eind van de jaren tachtig: een spijkerharde westcirculatie waarin af en toe randdepressies over de Benelux trekken. Voor meer info: zie ook het weerpraatje van KNMI-meteoroloog Adrie Huiskamp op de website van de VWK.

Het Amerikaanse GFS-model laat op de lange termijn (meer dan tien dagen vooruit) af en toe wel eens een aanzet zien tot wat drukverdelingen die meer uitzicht bieden op winters weer, maar die zijn vooral te beschouwen als theoretische mogelijkheden: ze laten zien hoe het eventueel nog tot winter zou kunnen komen, maar een echte voorspellende waarde hebben ze voorlopig niet.

De staafverwachting voor de minimum- en maximumtemperatuur van het KNMI, gebaseerd op het Europese ECMWF-model spreekt boekdelen. Ze kleuren voor de komende tien dagen bloedrood en dat wil zeggen: een temperatuur die minstens vier graden boven het langjarig gemiddelde voor begin januari ligt. Het is een heel handige grafiek: zolang rood hier de overheersende kleur is, verwacht je best niet te veel van beloftevolle operationele kaarten op de lange termijn.

Veel meer dan gelaten afwachten wat er op de lange termijn komen gaat, kan de winterliefhebber momenteel niet doen. We blijven het in de gaten houden.

rood

 

23:12 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.