01-01-07

Westcirculatie ten voeten uit

De verwachte overgang van rustig hogedrukweer naar een westcirculatie, is er inmiddels gekomen en het lijkt er eentje van de hardnekkige soort te zijn. Daarmee staat het grootschalige weerbeeld voor de eerste tien dagen van januari vast: een stevige westelijke stroming met een komen en gaan van depressies. In de nacht van 30 op 31 december en (in mindere mate) in die van Oud op Nieuw, konden we daar al kennis mee maken. Venijnige randdepressies trokken toen over de Lage Landen.

De temperatuur komt de volgende dagen ruim boven de norm te liggen. Als we in een warme sector van een depressie vertoeven, klimt het kwik vlot tot een graad of 12, of nog iets hoger. Komen we daarna in de koude sector terecht, dan daalt het kwik tot een graad of 5. Of het daarbij dag of nacht is, speelt in deze tijd van het jaar geen rol. Bij een meer noordwestelijke stroming, kan er in de zogenaamde "achterkamer" van een depressie wel eens wat natte sneeuw vallen. Die kans zit er voor Vlaanderen voorlopig niet in. In de Ardennen kan er wel wat winterse neerslag voorkomen.

De westcirculatie zorgt er voor dat de winter ook in Oost-Europa geen schijn van kans maakt. Dat hypothekeert de kans op koud winterweer bij ons. Zelfs als er meer gunstige drukontwikkelingen komen, zal de kou nog niet op één-twee-drie bij ons zijn. De druksystemen blijven voorlopig totaal verkeerd liggen: hoge druk in het zuiden, depressies in het noorden. Pas als die situatie volledig omkeert, maakt de winter hier een kans. Het Amerikaanse GFS-model liet tijdens de jongste uitdraaien op de lange termijn wat meer hogedruk in de buurt van Scandinavië zien, maar overtuigend was het allerminst en ook de ensembles gingen nog niet mee in die ontwikkelingen. Kort samengevat: de eerste helft van januari kunnen we de winter afschrijven. Als Thialf er nog iets van wil maken, zal dit in de tweede helft van dit seizoen moeten gebeuren.

 

Op deze kaart van het Britse UKMO-model is de verpletterende westcirculatie duidelijk te zien: hoge druk in het zuiden, lage druk in het noorden en daartussen een strakke westelijke stroming boven ons land. Deze situatie moet volledig omkeren om de winter een kans te geven.

ukmo1

20:30 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterweer |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.