20-12-06

Nog een week hogedruk

Het ziet er naar uit dat het hogedrukgebied nog zeker tot en met Tweede Kerstdag bij ons in de buurt blijft hangen. Dat betekent meteen dat er aan het weerbeeld weinig of niets verandert: 's nachts kans op lichte vorst, overdag temperaturen rond +3° in Vlaanderen en tot een graad of 8 in de hoge Ardennen, die boven de inversie uitsteken. Het is meestal grijs en mistig.

Het Amerikaanse GFS-model komt steevast met dezelfde afloop op langere termijn: het hoog zakt weg naar het zuidoosten, waardoor wij eerst in een zuidwestelijke en later in een westelijke stroming terechtkomen. Alleen: de hogedruk blijkt wat standvastiger dan de modellen berekenen, want dat wegzakken wordt zowat elke dag weer wat uitgesteld.

Het Europese ECMWF houdt het hogedrukgebied ook nog ruim een week in onze omgeving. Over het verdere verloop is er hier wat meer onzekerheid: nu eens laat het model de hogedrukkern wat uitbreiden naar het noorden (EC1912), dan weer laat ook dit model de kern op termijn wegzakken naar het zuidoosten (EC2000). Dat laatste lijkt toch het meest waarschijnlijke scenario.

Dat zou betekenen dat we van de regen in de drop en vervolgens weer in de regen terecht komen: van westcirculatie naar verkeerd geplaatst hoog opnieuw naar een westcirculatie. Voor de winterfanaat is het allemaal weinig opbeurend nieuws.

gens-15-1-240

 

Het ensemblegemiddelde van GFS voor dag 10: een onvervalste zuidwest-circulatie met wisselvallig weer en zachte temperaturen. Het hogedrukgebied is naar het zuidoosten gezakt.

09:53 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.