17-12-06

Hoge druk, lage verwachtingen

Er valt eigenlijk weinig nieuws toe te voegen aan de verwachting van vorige keer. Het hogedrukgebied in onze omgeving neemt resoluut het heft in handen. De luchtdruk kan in de loop van de week oplopen tot 1040 hPa. De kern ligt vrijwel vlak boven ons hoofd. Vooral in Vlaanderen is er elke nacht kans op lichte vorst. Overdag loopt het kwik op tot een graad of 7 à 8 als de zon schijnt. Blijft het mistig, dan komt het met moeite tot iets boven het vriespunt. Nederland maakt iets minder kans op vorst tijdens de nacht (zie vorige bijdrage op deze site).

Deze situatie houdt minstens een week aan. Kans op écht winterweer en schaatsijs is er voorlopig niet. Daarvoor moeten er hogedrukimpulsen komen in het noorden. De noordelijke straalstroom (om het hogedrukgebied boven onze omgeving heen) maakt dat onmogelijk. Diezelfde noordelijke straalstroom zorgt ervoor dat het nu vooral in Noord-Europa aanmerkelijk zachter is dan normaal. Ook in Oost-Europa is het niet echt koud. Dat is duidelijk te zien op de veertiendaagse verwachting van het NCEP. De bovenste twee kaartjes tonen de verwachte gemiddelde temperatuur voor komende week en de week daarna. Het onderste kaartje toont de afwijking ten opzichte van de norm voor komende week. Hoewel de gemiddelde temperatuur in Rusland onder nul ligt, is dat duidelijk nog een stuk te hoog voor de tijd van het jaar. In onze omgeving is de gemiddelde temperatuur normaal. Het blijft wachten op de winter.

te hoog

 

22:06 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.