12-12-06

Van westcirculatie naar Eurohoog

Een westcirculatie en een Eurohoog zijn twee frustrerende weersituaties voor een winterliefhebber. Allebei kunnen ze erg hardnekkig zijn en geen van de twee is in staat om echt winterweer te veroorzaken. We dreigen nu van de ene weinig hoopvolle situatie in de andere te sukkelen.

De voorbije weken draaide de westcirculatie op volle toeren, met veel regen, wind en zachte temperaturen. Vaak hoor je zeggen dat een westcirculatie nodig is om later op het seizoen echt winterweer te krijgen. "De bezem moet eerst flink door de atmosfeer", is een uitspraak die in deze zienswijze past. Er bestaat zelfs een weerspreuk over: "Het vriest niet in een droge sloot".

De bezem is er eens flink door gegaan en de sloten staan bomvol, maar het ziet er niet naar uit dat het binnenkort echt gaat winteren. De verschillende modellen wijzen meer en meer op de vorming van een hogedrukgebied op de foute plaats: boven West- en/of Centraal-Europa. Dat zou betekenen: rustig, grijs en saai weer. De temperaturen schommelen dan rond de normale waarden voor december: een graad of 6 overdag en rond het vriespunt 's nachts. In het geval van een sterke inversie, kunnen ook de maxima wel eens rond het vriespunt uitkomen, maar matige of strenge vorst is in het geval van dit Eurohoog zo goed als uitgesloten, zelfs 's nachts. Ik schrijf bewust "in dit geval", want met een koude voorgeschiedenis kan een Eurohoog wel de winterkou vasthouden. Maar die koude voorgeschiedenis is er - het zal u niet ontgaan zijn - dit najaar totaal niet.

Als het hogedrukgebied op termijn door de modellen meer naar het noorden of noordwesten wordt ingetekend, kan er wel koude lucht naar ons toe stromen. Voorlopig is er nog geen enkele reden om aan te nemen dat dit ook zal gebeuren. Blijft alleen de schrale troost dat weermodellen soms moeite hebben om bij de overgang van een westcirculatie naar een geblokkeerde situatie, de exacte positie van het hogedrukgebied te berekenen.

 

Het GFS-ensemblegemiddelde voor de termijn +144u is duidelijk: er vormt zich een hogedrukgebied boven West-Europa.

eurohoog2

 

Volgende week is er volgens datzelfde GFS (maar ook volgens andere weermodellen) geen sprake meer van een westcirculatie. De straalstroom meandert rond een hogedrukwig. De neergaande tak van de straalstroom bevindt zich te ver naar het oosten om ons echt winterweer te bezorgen.

 

straal2

Bron: www.meteociel.fr

23:16 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.