10-12-06

Eerste winterse lijntjes een feit

Een klassieke fout die de winterliefhebber maakt, is om veel te ver vooruit te gaan kijken bij de verwachtingen. Daardoor mist hij soms min of meer interessante ontwikkelingen op de korte termijn. Zo ook weer dit weekend. Waar ik in het bericht hieronder nog aangaf dat het halfweg volgende week misschien wel tot lichte vorst kon komen, ging de minimumtemperatuur in de nacht van zaterdag op zondag al dieper onderuit dan verwacht en konden heel wat plaatsen in de Benelux een vorstdag in de boeken schrijven. Zo ook in De Bilt, het "Ukkel" van Nederland. Velen gingen er al van uit dat De Bilt een recordlate eerste vorstdag tegemoet zou gaan. Dat is dus niet het geval. Het record van 17 december 2001 blijft daar staan. In Drongen bleef het kwik steken op +1,0°C. Hier zijn we dus nog altijd vorstloos.

En toch kunnen we het niet laten, om ver vooruit te kijken. De EPS-pluim van 1012 toont op het einde van de tiendaagse termijn voor het eerst een respectabel aantal lijntjes met winterse kenmerken. Als we goed tellen, zijn het er een stuk of tien van de in totaal 52. Dat willen zeggen dat dit winterse scenario ongeveer 20 procent kans maakt om ook werkelijkheid te worden. Nog anders gezegd: tachtig procent kans dat het niet winters wordt. Maar goed, stukje bij beetje gaan we de goede richting uit: eerst niet meer recordzacht, dan de eerste vorstdag in grote delen van de Lage Landen en nu voor het eerst twintig procent kans op (licht) winters weer op het einde van de tiendaagse periode.

Wat wel vast lijkt te staan, is dat we vanaf volgend weekend temperaturen krijgen die op zijn minst normaal zijn voor de tijd van het jaar. De zuidelijke stroming die zowat de hele herfst aanwezig was, lijkt niet meer terug te keren. Een westelijke tot soms noordwestelijke stroming lijkt de bovenhand te blijven houden. Het Europese ECMWF-model laat ze soms zelfs kantelen tot noord, wat meteen de koude leden in het EPS verklaart. Het Amerikaanse GFS gaat voorlopig nog niet mee met die visie.

Hieronder: de EPS-pluim gebaseerd op de gegevens van 10 december 12 UTC. Op het einde van de periode duiken een tiental leden onder de nul graden (zie onderste grafiek). Bron: www.knmi.nl.

PLUIM winters

 

22:41 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.