08-12-06

Kansje op een eerste nachtvorstje

Twee verkleinwoorden in een titel: dat is nooit een goed teken. Maar we moeten ons tegenwoordig met weinig tevreden stellen. Waar we in een vorige bijdrage konden melden dat het voorlopig niet meer recordzacht wordt, kunnen we nu "zelfs" stellen dat er halfweg volgende week een kansje bestaat dat we de eerste nachtvorst van de winter kunnen optekenen. Hier in het Gentse heeft het immers, in tegenstelling tot het oosten van het land, nog niet gevroren.

Komend weekend verloopt licht wisselvallig, met maxima rond de 7 graden en minima rond de 3 graden. Maandag en dinsdag krijgen we opnieuw meer regen en loopt de temperatuur wat op. Vanaf woensdag komen we onder de invloed van het continentaal hogedrukgebied. De atmosfeer komt tot rust. Als de wind wegvalt en het klaart uit, dan kan de temperatuur 's nachts tot rond het vriespunt dalen en misschien zelfs iets er onder. Veel stelt het allemaal niet voor. Overdag schommelt het kwik rond de 5 graden. Dat zijn normale waarden voor half december.

Volgende vrijdag, 15 december, waait de wind alweer vanover zee en lopen de maxima op tot rond de 10 graden. De kans op een nachtvorstje lijkt dan alweer een stuk kleiner te worden.

Grootschalig verandert er weinig. Ook eind volgende week ziet het er naar uit dat het hogedrukgebied van de Azoren prominent aanwezig blijft. Ten noorden van ons blijft de luchtdruk laag. Er zijn wel twee lichtpuntjes. De luchtdruk boven de Alpen en centraal Europa lijkt ook te gaan dalen, wat de weg vrij maakt voor een meer noordwestelijke stroming. En boven Scandinavië en Rusland stroomt er eindelijk weer wat koudere lucht binnen. Vandaag is het vooral in West-Rusland veel te zacht. Ook daar worden momenteel warmterecords genoteerd. Eind volgende week lijkt de temperatuur daar weer op een normaal peil uit te komen. Daar gaat het opnieuw vriezen. Van winterweer bij ons is voorlopig nog geen sprake.

 

Op de kaart hieronder: het Amerikaanse GFS-model berekent voor de nacht van woensdag op donderdag temperaturen rond het vriespunt. Boven de Alpen is het koud.

nachtvorstje

 

Bronnen: www.wetterzentrale.de, www.meteociel.fr, www.knmi.nl

 

23:11 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: winterverwachting, weerbericht, winter |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.