06-12-06

Voorlopig niet meer recordzacht

Het lijkt er nu toch op dat we de periode met recordzacht weer stilletjes aan achter ons laten. Tot en met zondag vertoont de temperatuur een dalend trend. Niet dat het echt koud wordt. Zondag schommelen de minima rond de 2 à 3 graden en de maxima rond een graad of 7. Dat is nog altijd zachter dan normaal. Vanaf maandag halen we opnieuw met gemak 10 tot 12 graden, maar echte recordwaarden van 15 graden en meer lijken niet meer tot de mogelijkheden te behoren. Dat is tegenwoordig al heel wat.

We blijven nog minstens een week vast zitten in onze westcirculatie. Daarna lijkt het er op dat er een paar kleine veranderingen kunnen optreden. Het Amerikaanse GFS-model laat de hogedruk nu al een paar "runs" (uitdraaien) na elkaar wat opschuiven naar het noorden. Daardoor zouden we meer te maken krijgen met een noordwest-stroming. Tegelijk valt de uitstroom van ijskoude Amerikaanse continentale lucht over de westelijke Atlantische Oceaan wat stil. Dat zou de depressievorming boven die oceaan kunnen temperen. Dat is goed te zien op de kaartjes van de temperatuur op 850 hPa, zo'n 1500 meter hoogte. Op de kaart van vandaag zitten de koudste bovenluchten boven Newfoundland, het eiland voor de noordoostkust van Noord-Amerika (het paarse gebied links op het bovenste kaartje). Op de verwachtingskaart (het ensemblegemiddelde) van +240 uur is het daar een stuk zachter geworden en zitten de koude bovenluchten meer verspreid in het noorden. Het is een eerste voorwaarde om de winter tot bij ons te kunnen krijgen, maar we zijn er nog lang niet.

koudepoel

 

koudepoel2

Bron kaarten: www.meteociel.fr

 

22:18 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.