04-12-06

Het blijft anti-winters

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de eerste tien dagen staat er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid alleen zacht weer op het programma. De eerste helft van december verloopt dus zonder winterweer. De kans dat we nog voor kerstdag op de schaats staan, is verwaarloosbaar klein.

Een weersverwachting opstellen, kan soms eenvoudig zijn. De grote lijnen van de gedragingen van de atmosfeer in onze omgeving de komende tien dagen, liggen zo goed als vast. Alle weermodellen gaan in dezelfde richting en laten de komende tien dagen niet de minste ruimte voor winterweer in West-Europa. Zelfs bij de tientallen "verstoorde" berekeningen van de ensemble-techniek van de ECMWF- en GFS-modellen was er vandaag niet ééntje die voor een winterse oplossing koos. Allemaal gaan ze voor een voornamelijk westelijke stroming, soms heel eventjes noordwest, dan weer meer zuidwest. De verschillende modellen komen alleen op termijn met een verschil in timing van de depressies die in de stroming meetrekken.

De kaart hier meteen onder toont het gemiddelde van de 12 berekeningen (hoofdberekening, controleberekening en tien verstoorde berekeningen) van het Amerikaanse GFS-model voor over tien dagen (14 december). Bemerk de opvallend hoge luchtdruk boven Spanje. Aan de noordkant van dit hogedrukgebied stroomt vanover de Britse eilanden lucht naar de Benelux die zijn oorsprong vindt boven de zachte Atlantische Oceaan.

Daaronder de kaart voor dezelfde termijn van de hoofberekening (de operationele run) van het Europese ECMWF-model. Ook hier zien we de hoge druk boven Spanje, met bij ons aanvoer van zachte oceaanlucht. Een opvallende eensgezindheid dus. De winter lijkt vooralsnog geen kans te maken. Afwachten maar of er de volgende dagen wel wat winterse ontwikkelingen in de langere termijn van de modellen sluipen.

gens-11-1-240

 

ECM1-240

Bron kaarten: www.meteociel.fr.

23:35 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.