28-11-06

Kans op storm groter dan kans op vrieskou

De voorbije jaren was ze opvallend afwezig tijdens de herfst en de winter, maar nu prijkt ze in volle glorie op de verwachtingskaarten: de westcirculatie. De zuidelijke stroming die ons de voorbije weken recordzachte temperaturen opleverde, wordt rond 1 december glad gestreken. De stroming in de bovenlucht neemt vanaf dan een strak west-oost-patroon aan. Meteen weten we wat ons te wachten staat vanaf komend weekend: soms onstuimig en meestal zacht weer voor de tijd van het jaar. De kansen op een flinke storm zijn voorlopig groter dan de kansen op winterweer. Anders gezegd: bij het begin van de meteorologische winter krijgen we een flinke portie onvervalst herfstweer.
Heeft dit gevolgen voor de rest van het winterseizoen? Daar valt nu nog geen uitspraak over te doen. Een echte westcirculatie kan hardnekkig zijn en soms weken of maanden aanhouden. Het is immers een proces dat zichzelf in stand houdt: koude continentale lucht uit Noord-Amerika vloeit uit over het warme water van de westelijke Atlantische Oceaan. Daardoor ontstaan depressies die over de oceaan richting Europa koersen. Pas als zachte lucht boven de Atlantische Oceaan tot ver in het noorden kan doordringen, ontwikkelt er zich een hogedrukblokkade die de westcirculatie onderbreekt. Dan krijgt de winter bij ons een kans. Tenminste, als de blokkade op de juiste plaats komt te liggen.
Het is een bekende boutade onder weerkundigen: "Ons weer wordt in het westen gemaakt, niet in het oosten". Winterliefhebbers hebben vaak de neiging om op de weerkaarten winterse ontwikkelingen te gaan zoeken in het oosten of noordoosten, omdat de vrieskou met een (noord)oostenwind naar ons toe komt. Maar de basisprocessen die deze oostelijke winden uiteindelijk tot stand brengen, ontstaan zo goed als altijd ten westen van ons. En daar zien we voorlopig alleen maar stevige depressies de plak zwaaien.

westcircul

 

Deze hoogtekaart (windsnelheid op 200hPa) voor dinsdag 5 december toont duidelijk de westcirculatie. (bron: www.meteociel.fr)

10:36 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weerbericht, winterverwachting, winter |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.