22-11-06

Geen winterse perikelen meer in november

Geen enkel computermodel laat al een aanzet tot winterweer zien. We kunnen nu dus gerust stellen dat november 2006 zal verlopen zonder ook maar één greintje winterse kenmerken. De opbouw van structureel winterweer kan pas ten vroegste in december gebeuren en zal van nul moeten starten. De zachte lucht verovert immers heel Europa en duwt de permanente vorstgrens terug tot een heel eind in Rusland (zie kaartje hieronder). Zelfs als er een gunstige luchtdrukverdeling tot stand komt, zal het nog een hele tijd duren voor de koude lucht ons kan bereiken. Voorlopig wijst niets er op dat zo'n luchtdrukverdeling in de maak is.
Dit alles betekent niet dat er eens geen nachtvorstje kan worden genoteerd of dat er eens geen vlokje natte sneeuw kan vallen. In heldere nachten kan het door uitstraling best wel eens een graadje vriezen en in de achterkamer van een depressie kan de bovenlucht tijdelijk koud genoeg zijn om eens een winters buitje te lossen. Maar structureel winterweer, daar moeten we voorlopig niet op rekenen.
Er is trouwens een kans dat op zaterdag 25 november opnieuw een datumrecord zal worden geboekt wat betreft de maximumtemperatuur. Dat record staat voor De Bilt op 13,6°C en dateert van 1983. Een graad of vijftien à zestien lijkt zaterdag zeker haalbaar. Het decaderecord staat op 15,7°C en dateert van 21 november 1947. Ook de derde decade van 1984 staat hoog genoteerd in de warmterecord-lijstjes. De winter die daarop volgde, was één van de toppers van de voorbije decennia. Er is dus geen reden om nu al de hoop (of vrees, al naargelang de persoonlijke voorkeur) op een strenge winter op te geven.

halfrond1

 


De commentaren zijn gesloten.