11-11-06

Winter is ver weg

Een ijsverwachting opstellen kan soms eenvoudig zijn. De kans dat er de volgende tien dagen ijs wordt gevormd, is nihil. De kans op wat licht winterse perikelen tijdens diezelfde periode, is ook zo goed als nihil. We krijgen een periode met wisselvallig, maar zacht herfstweer.

"Boosdoener" is een meanderende westcirculatie, die nu echt goed op stoom is gekomen. Depressies trekken van (zuid)west naar (noord)oost over ons land. Tussendoor kan het even wat rustiger worden, onder invloed van een mobiele wig van hoge luchtdruk. De precieze timing van de regen- en droge periodes is vaak pas op kortere termijn in te schatten. U hoort het ongetwijfeld in het weerbericht op radio of tv.

 

Op de hoogtekaarten (hieronder het stromingspatroon op 200 hPa) is de meanderende westcirculatie duidelijk zichtbaar.  Zolang deze stroming op de kaarten blijft staan, is van koud winterweer geen sprake. Begin november is dat alles behalve uitzonderlijk. Een strakke westcirculatie is zelfs typisch voor deze tijd van het jaar. Omdat het in de noordelijke poolstreek nu fel afkoelt, stroomt koude lucht uit naar zuidelijkere breedtes. Daardoor komt de depressietrein op de Atlantische Oceaan op volle toeren.

 

straalstroom2

21:23 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.