07-11-06

Winterverwachtingen allerhande

Voorlopig kabbelt november rustig verder, met vooral veel hogedruk ten zuiden van ons of vlak boven ons hoofd. Dat staat garant voor droog en vrij zacht weer voor de tijd van het jaar. De maxima liggen rond of iets boven de tien graden, afhankelijk van eventuele hardnekkige mist of laaghangende bewolking. In heldere nachten koelt het af tot een graad of 3, in bewolkte nachten tot een graad of  7. Van nachtvorst op uitgebreide schaal is de komende week nog geen sprake.

Inmiddels worden we in de media rond de oren geslagen met allerlei winterverwachtingen. We kunnen daar kort over zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat een seizoensverwachting voor Europa geen enkele waarde heeft. Het hoeft dus niet te verwonderen dat de verwachtingen voor de winter van 2007 hemelsbreed verschillen, afhankelijk van het instituut dat er mee uitpakt. Zo konden we deze week nog lezen in de krant dat de universiteit van Kiev een zachte winter voorspelt voor West-Europa. Op de site van de bekende Duitse weerkundige Wolfgang Röder, staat dan weer te lezen dat we een koude winter mogen verwachten.

De Britse weerdienst MetOffice gaat dan weer voor een winter die zacht begint, maar kouder eindigt. En zo zal er natuurlijk altijd wel eentje zijn die gelijk krijgt. Wie meer wil weten over de waarde van seizoensverwachtingen, moet maar eens een kijkje nemen op de website van weeramateur Ruben Weytjens of op deze pagina van de website van het KNMI.

 

 
roeder2

 

Op basis van deze verwachtingskaart van Röder zou de luchtdruk in januari vooral hoog zijn in het gebied tussen Schotland, IJsland en Zuid-Scandinavië. Dat zou ons koud weer opleveren. Maar uit onderzoek blijkt dat verwachtingen op zo'n lange termijn voor ons deel van de wereld weinig waarde hebben.

De commentaren zijn gesloten.