04-11-06

Westcirculatie breekt niet door

De eerste vier dagen van november zijn relatief fris verlopen voor de tijd van het jaar. Op 2 november bleef de maximumtemperatuur steken op +8,0°C, het etmaalgemiddelde kwam niet hoger dan +5,0°C. De minimumtemperatuur bedroeg +2,0°C, aan de grond vroor het een paar tienden van een graad. Dat alles in de streek rond Gent. In de Kempen en het oosten van Nederland werd de eerste vorst onder thermometerhut opgetekend.

Oorzaak van dat vrij frisse weer, was een stevige noordwestcirculatie, die lucht van polaire oorsprong naar de Lage Landen voerde. Dat ging gepaard met enkele stevige buien, waarbij hier en daar zelfs de eerste smeltende sneeuwvlokken werden opgemerkt.

De volgende dagen wordt het een stuk rustiger, onder invloed van een stevig hogedrukgebied, waarvan de kern maandag boven de Alpen ligt. Bij ons staat dan een zwakke zuidwestelijke stroming. Het leek er eventjes op dat dit de aanzet zou zijn tot een onvervalste westcirculatie, maar in het tweede deel van de week ontstaat een nieuw hogedrukgebied ten westen van Ierland. Zo ontstaat opnieuw een blokkade. De kern daarvan lijkt zich zowat vlak boven ons hoofd te willen vestigen. Dat zou dan garant staan voor zeer rustig, windstil weer met kans op hardnekkige mist of laaghangende bewolking.

Weermodellen hebben traditioneel moeite om de precieze positie van een blokkade op middellange termijn in te schatten. Dat is vervelend, want de kleinste verschuiving in die positie van een blokkade, kan bij ons een totaal ander weerbeeld veroorzaken. Het hoeft dus nauwelijks gezegd dat de verwachting op middellange termijn vrij onzeker is. Eén ding staat echter vast: een echt koude periode zit er vooralsnog niet aan te komen.

west3

Op dinsdag lijkt zich nog een echte westcirculatie op te bouwen.

west4

Op de kaart voor zondag 12 november zien we echter alweer een klassieke omega-blokkade, met het centrum van de hogedruk net ten zuidwesten van ons land. Op deze termijn hebben computermodellen vaak moeite om de precieze ligging van een blokkade te berekenen. Er zal de komende dagen dus nog mee worden geschoven.

 

22:07 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.