19-02-06

Opnieuw licht winters, maar geen schaatsijs

De winter van 2006 lijkt nog eens werk te maken van het scenario waar hij een patent op lijkt genomen te hebben: wat licht winterse toestanden, zonder dat het echt koud wordt. Waar menig schaatsliefhebber de voorbije twee maanden op zat te hopen, lijkt nu te gebeuren: de luchtdruk in de regio tussen IJsland en Scandinavië begint te stijgen. De wind draait bij ons vanaf vandaag al naar oostelijke richtingen. Jammer genoeg is het reservoir met koude lucht in Oost-Europa inmiddels verdwenen. Daardoor wordt het niet meteen echt koud.

De verschillende weermodellen bereken voor maandag tot 10 mm neerslag. De bovenluchten zijn niet echt koud: maandagmiddag boven Vlaanderen zo'n -4° op 1500 meter hoogte. Maar omdat de aangevoerde lucht aan de grond niet over de zee komt, moet dat volstaan om de neerslag in de loop van maandag meer en meer een winters karakter te doen krijgen. De maxima blijven steken op een graad of twee.

In de nacht van maandag op dinsdag schommelt het kwik rond de 0°, aan de grond kan het licht vriezen. Er blijft steeds kans op wat winterse neerslag. Ook dinsdag kunnen er nog winterse buien vallen, bij maxima rond +2°. Daarna neemt de buienneiging wat af. De maxima blijven onveranderd licht positief, de nachten worden iets kouder met lichte, misschien wel matige vorst.

IJsvorming van betekenis komt er niet. Schaatsliefhebbers moeten dus niet zenuwachtig worden. Wie wel opnieuw een reden heeft om ongerust te worden, is de wielerliefhebber. Tegen volgend weekend lijken de kansen op sneeuwbuien weer wat toe te nemen, met een vorstgrens die ook overdag bij neerslag tot rond de 100 meter zou kunnen dalen. Slecht nieuws dus voor de organisatoren van de Omloop Het Volk en Kuurne-Brussel-Kuurne, die met hun wielerwedstrijden de hoogste toppen van de Vlaamse Ardennen opzoeken. Die zouden er wel eens wit kunnen bijliggen.

 

10:36 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-02-06

Geen kans meer op grote schaatsperiode

Nadat deze winter vandaag nog eens vrij verrassend uit de hoek kwam met een sneeuwtapijtje van een vijftal centimeter, is het voorlopig over en sluiten met de winterse taferelen. Vanaf morgen komt er een westelijke stroming op gang die de eerste week geen ruimte meer laat voor winterse taferelen. Overdag kan het kwik in de loop van de week klimmen naar een graad of 10 en ook 's nachts blijft het (ruim) boven nul.

Als de winter nog een laatste offensief in petto zou hebben, komt dat er dus ten vroegste rond 20 februari. Het is niet uitgesloten dat er zo laat in de winter nog schaatsijs wordt gevormd, dat hebben we vorig jaar gemerkt. Maar om nog vanuit het niets een solide ijsvloer op te bouwen, is het nu echt wel te laat. We kunnen dus gerust stellen dat er geen kans meer is op een grote schaatsperiode, compleet met toertochten en wedstrijden.

Toch blijven we hier onverdroten de laatste strubbelingen en strohalmpjes in het oog houden.

23:51 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-02-06

Wel licht winters, maar geen schaatsweer

We kunnen de schaatsen voorlopig weer een tijdje opbergen. Tenminste, als we het kunstijs even buiten beschouwing laten. In de loop van de week vertoont het weer licht winterse trekjes, maar van echte vriestemperaturen is geen sprake.

Op dit eigenste moment dooien de laatste restjes natuurijs weg. Morgen en woensdag blijft het ruim boven nul. Woensdagavond en donderdag ruimt de wind naar het noordwesten. De bovenluchten koelen gevoelig af, de wind trekt aan en er vallen winterse buien. Een tijdelijk sneeuwdekje is daarbij in het Vlaamse laagland niet helemaal uit te sluiten. Overdag wordt het vanaf donderdag een graad of 3, 's nachts schommelt het kwik rond het vriespunt of gaat het hooguit licht vriezen. Van ijsvorming van betekenis, is geen sprake.

Vanaf het weekend komen we opnieuw onder de invloed van hoge druk: rustig weer, maar omdat er eerst arctische lucht naar ons is gestroomd, word het niet echt zacht. 's Nachts kan het licht vriezen, overdag loopt de temperatuur op tot een graad of vijf.

Na het weekend lijkt zich dan een westelijke stroming in te zetten. Als dat zo is, slinken de schaatskansen voor de rest van de winter als sneeuw voor de zon. We blijven het volgen.

21:03 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-02-06

(Tijdelijk?) einde van dit schaatswintertje

We moeten daar eerlijk in zijn. Dit wintertje heeft het uiteindelijk een stuk langer uitgezongen dan verwacht. Het zag er naar uit dat er dinsdag al een einde zou komen aan het beperkte schaatsplezier, met maxima die ruim boven de 5 graden zouden uitstijgen. Maar uiteindelijk vielen er woensdag en donderdag nog twee onverwachte ijsdagen uit de lucht. Gisteren daalde de luchtvochtigheid ook iets, waardoor de ijsvloer op de beschutte plaatsen van de Kraenepoel in Aalter kon aangroeien tot een centimeter of 8. Vanmorgen lag het ijs er perfect bij en heb ik urenlang onder perfecte omstandigheden kunnen rondschaatsen op deze voormalige turfwinningsput. In totaal zo'n kilometer of 100, voor het eerst sinds 2003. Ik ontmoette er schaatsers uit Aalst, Veurne en Zeeuws-Vlaanderen: allen weten ze de Kraenepoel te vinden tijdens lichte vorstperiodes zoals de deze.

Nu loopt het wintertje echt op zijn eind. Er sijpelt definitief zachtere zeelucht door tot in onze contreien. De nachtvorst verdwijnt, overdag wordt het (deze keer echt) een graad of vijf en vooral vanaf zondag kan er wat regen vallen. Maar dat betekent nog niet dat deze winter defintief voorbij is. Vanaf woensdag lijkt de wind naar het noordwesten te draaien. Dat maakt de weg vrij voor zuivere zeelucht én winterse buien. En het wordt opnieuw interessant. Er verschijnt een lagedrukgebied dat de neiging heeft om een tijd over onze omgeving te blijven slepen. Wat er dan kan gebeuren, hebben we eind november ondervonden, toen pakken natte sneeuw voor overlast zorgden. Met dat verschil, dat de temperatuur van de Noordzee een heel stuk lager ligt dan toen en dus de lucht minder kan opwarmen. Met een straalstroom die eind volgende week naar het zuiden lijkt te duiken en opnieuw een hoop koude lucht in noordoost-Europa, staan er ons weer spannende tijden te wachten. Wordt het opnieuw net niet, of hebben we eindelijk eens goed prijs?

21:48 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-02-06

Onverwachte ijsdag

Vrij onverwacht bleef de temperatuur hier vandaag steken op -2°. Dat kwam door de mist, die hier de hele dag bleef hangen. Een paar dagen geleden schreef ik hier nog dat de temperatuur op woensdag zou oplopen tot rond +7°. Ik zat er dus 9 graden naast. Maar ik zat in goed gezelschap. Om 10 uur deze voormiddag kondigde het weerbericht op de VRT-radio nog vrolijk maxima voor Vlaanderen aan rond +8°. Ofwel: tien graden ernaast op een termijn van een paar uur.

Het toont aan hoe moeilijk de zogenaamde "grenslaagmeteorologie" is. De situatie lijkt eenvoudig: een standvastig hogedrukgebied boven onze omgeving. Maar door de temperatuursinversie kan het kleinste detail gigantische verschillen opleveren.

Het mesoschale MM5-model had de ijsdag van vandaag voor Vlaanderen en Nederland gisteren al perfect voorspeld. Zo'n mesoschaal model maakt gedetailleerdere berekeningen voor een kleiner gebied en voor een kortere termijn dan de globale weermodellen, zoals ECMWF en GFS. Daardoor zijn hun verwachtingen op die kortere termijn nauwkeuriger en betrouwbaarder. Het KMI gebruikt hiervoor het Aladin-weermodel, maar maakt de uitvoer van dit model jammer genoeg niet openbaar. Het KNMI maakt gebruik van het HIRLAM-model. Enkele kaartjes én een bespreking ("guidance") van dit model door de meteoroloog van dienst, zijn elke dag terug te vinden op de website www.knmi.nl. Misschien moet het KMI er maar eens aan denken om dit ook te doen.

Na de onverwachte ijsdag van vandaag, zou je denken dat de ijsvloer stevig is aangegroeid. Dat is niet het geval. Door de vochtige lucht wordt de stollingswarmte niet of nauwelijks weggevoerd. Als er nieuw ijs wordt gevormd, komt er warmte vrij. Bij helder weer en een beetje wind, wordt die warmte snel afgevoerd. Is het mistig en windstil, zoals vandaag, dan blijft die warmte hangen. Vlak bij de plaats waar er ijs wordt gevormd, ligt de temperatuur dan hoger dan de luchttemperatuur  Dat is ook de reden waarom de rijp vandaag grotendeels verdween, terwijl de luchttemperatuur toch twee graden onder nul lag. Aan de grond, waar de rijp wordt gevormd, vroor het amper een paar tienden. Ook de temperatuur van de ijsvloer lag vandaag dus hoger dan die van de lucht.

Afsmelten doet het ijs natuurlijk ook niet onder deze omstandigheden. Deze ochtend heb ik zelf nog een uurtje geschaatst op de Kraenepoel, voor ik naar het werk vertrok. Ook morgen zal er op beperkte schaal kunnen worden geschaatst.

Dit rustige en vrij koude hogedrukweer houden we nog een paar dagen. 's Nachts vriest het licht. Blijft de mist overdag hangen, dan zijn er nieuwe ijsdagen mogelijk. Komt de zon erdoor, dan kan het kwik klimmen tot een graad of 5.

Vanaf zondag lijken we over te schakelen op een ander weertype. De hogedruk trekt zich terug boven de Atlantische Oceaan en de weg komt vrij voor neerslagzones, met regen of natte sneeuw. Waarschijnlijk komt er dan een (voorlopig?) einde aan deze beperkte schaatsperiode.

21:08 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |