19-02-06

Opnieuw licht winters, maar geen schaatsijs

De winter van 2006 lijkt nog eens werk te maken van het scenario waar hij een patent op lijkt genomen te hebben: wat licht winterse toestanden, zonder dat het echt koud wordt. Waar menig schaatsliefhebber de voorbije twee maanden op zat te hopen, lijkt nu te gebeuren: de luchtdruk in de regio tussen IJsland en Scandinavië begint te stijgen. De wind draait bij ons vanaf vandaag al naar oostelijke richtingen. Jammer genoeg is het reservoir met koude lucht in Oost-Europa inmiddels verdwenen. Daardoor wordt het niet meteen echt koud.

De verschillende weermodellen bereken voor maandag tot 10 mm neerslag. De bovenluchten zijn niet echt koud: maandagmiddag boven Vlaanderen zo'n -4° op 1500 meter hoogte. Maar omdat de aangevoerde lucht aan de grond niet over de zee komt, moet dat volstaan om de neerslag in de loop van maandag meer en meer een winters karakter te doen krijgen. De maxima blijven steken op een graad of twee.

In de nacht van maandag op dinsdag schommelt het kwik rond de 0°, aan de grond kan het licht vriezen. Er blijft steeds kans op wat winterse neerslag. Ook dinsdag kunnen er nog winterse buien vallen, bij maxima rond +2°. Daarna neemt de buienneiging wat af. De maxima blijven onveranderd licht positief, de nachten worden iets kouder met lichte, misschien wel matige vorst.

IJsvorming van betekenis komt er niet. Schaatsliefhebbers moeten dus niet zenuwachtig worden. Wie wel opnieuw een reden heeft om ongerust te worden, is de wielerliefhebber. Tegen volgend weekend lijken de kansen op sneeuwbuien weer wat toe te nemen, met een vorstgrens die ook overdag bij neerslag tot rond de 100 meter zou kunnen dalen. Slecht nieuws dus voor de organisatoren van de Omloop Het Volk en Kuurne-Brussel-Kuurne, die met hun wielerwedstrijden de hoogste toppen van de Vlaamse Ardennen opzoeken. Die zouden er wel eens wit kunnen bijliggen.

 

10:36 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.