30-01-06

Er loert wat aan de horizon

De volgende dagen lijken wat saai te zullen verlopen: 's nachts rond 0° of lichte vorst, overdag rond +5° en dikwijls bewolkt, maar droog. Waar er ijs ligt, zal dit niet volledig verdwijnen, maar aangroeien doet het zeker ook niet.

Daarom richten we onze blik nog maar eens op de middellange termijn. En daar doemen toch weer interessante ontwikkelingen op. Alle modellen laten vanaf vrijdag de luchtdruk boven het noorden van Europa toenemen. Noordwest-Rusland en Scandinavië koelen de volgende dagen weer af en die kou zet zich in beweging naar het zuidwesten.

Of de kou tot bij ons geraakt, is andermaal niet zeker. Het Europese ECMWF-model komt al een paar dagen met een Scandinavisch hogedrukgebied, dat zich vrijdag ontwikkelt en koude bovenluchten (tot rond -15° op 1500 meter hoogte) tot boven de Benelux laat doorsijpelen. Maar tegelijk vertoont die hogedruk de neiging om naar het zuiden weg te zakken, waardoor het niet langdurig koud zou worden. Maar dat is uiteraard nog héél erg ver weg.

Ook in de jongste versies van het ensemble van het Amerikaanse GFS-model zijn er een paar leden die de koude bovenluchten tot bij ons laten doordringen. Het Britse UKMO laat de ene keer de kou aarzelen boven Oost-Europa, om ze in de uitdraai 12 uur later verder te laten doordringen, en omgekeerd.

Heel erg overtuigend is het allemaal nog niet. De zogenaamde "voorspelbaarheidshorizon" is momenteel erg laag: alle verwachtingen na vier dagen zijn onzeker. Dat is typisch voor een geblokkeerd patroon in de atmosfeer. Maar het is precies zo'n geblokkeerd patroon dat ons winterweer moet brengen. Het blijven dus spannende dagen.

De kans op schaatsijs de volgende tien dagen blijft rond de 50 procent.

22:33 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.