29-01-06

Eerste schaatsdag een feit

Er kon vandaag voor het eerst op beperkte schaal worden geschaatst in Vlaanderen. Ik was vanmorgen vroeg zelf aan de slag van 8.30 uur tot 11.30 uur op de Kraenepoel in Aalter. Een minimum van -3,7° was net genoeg om het ijsvloertje op beschutte plaatsen aan te dikken tot een centimeter of zes: net genoeg om het er op te wagen.

De hoge maxima van gisteren en vandaag brachten weinig schade toe aan de ijsvloer. Door de lage luchtvochtigheid (dauwpunt rond -8°) bleef de natteboltemperatuur negatief, en het is deze temperatuur (en niet de 'gewone' luchttemperatuur) die bepaalt of het ijs al dan niet smelt.

Inmiddels is de luchtvochtigheid aanzienlijk gestegen. Het ziet er dus niet zo goed uit voor de volgende dagen. Vroege vogels kunnen de volgende dagen 's ochtends vroeg misschien nog het ijs op. Maar van zodra de temperatuur positief wordt, zal de draagkracht van het ijs sterk verminderen.

Zo kwakkelen we weer een paar dagen verder, met lichte vorst 's nacht en ruim positieve temperaturen overdag. Hoe het na donderdag verder moet, blijft een open vraag. De diverse weermodellen komen telkens met andere oplossingen voor de dag, waarbij het nooit echt zacht wordt. Maar extreme kou is binnen de betrouwbare termijn (vijf dagen) zeker niet te verwachten. De kans dat er volgend weekend nog (of opnieuw) schaatsijs ligt, is iets kleiner dan vijftig procent.

21:11 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.