27-01-06

IJsvorming laat te wensen over

Er komt weinig of geen schaatsplezier in West- en Oost-Vlaanderen dit weekend. De 36 uur dooi die eergisteren inzette, is achteraf gezien funest geweest. Na een nacht met matige vorst, begon het te regenen en steeg het kwik tot +5°. Zoals gevreesd, bleef het de hele volgende nacht boven nul. Pas gisteren laat begon het weer te vriezen. De ijsvloer op de grotere wateren was toen alweer verdwenen. Vandaag was een echte ijsdag, met een maximum van -1,2°. Maar daarbij waaide het hard, zodat er zich nog geen nieuwe ijslaag kon vormen.

De populairste schaatsplek van de regio, de Kraenepoel in Aalter, lag vanmiddag nog grotendeels open. Komende nacht vriest het opnieuw matig. De wind neemt in kracht af. Morgen zaterdag zal er dus opnieuw zowat overal letterlijk éénnachtijs liggen. Daarop schaatsen, is niet verantwoord.

Morgen komt de temperatuur een paar graden boven nul, maar door de lage dauwpunten zal dit de ijsvloer nauwelijks aantasten. Maar jammer genoeg begint dit wintertje stilaan uit te doven. 's Nachts vriest het minder hard en overdag loopt de temperatuur elke dag één of twee graadjes op, tot een +7° op woensdag. Daar kan de lichte vorst 's nachts onmogelijk tegen op. Betrouwbaar schaatsijs komt er voorlopig niet.

Hoe het na woensdag verder gaat, is nog onduidelijk. Het leek er eerst op dat de verzachting zich zou doorzetten. Maar zowel ECMWF als GFS kwamen ook al voorzichtig met een kansje op een hernieuwd winteroffensief. Het toont gewoon aan dat het nog alle kanten uit kan. Februari moet nog beginnen. De winter kan nog altijd stevig uitpakken.

23:25 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.