25-01-06

Miniatuurwintertje kwakkelt voort

De winter van 2006 zou ik durven omschrijven als een miniatuurwintertje: alles wat een echte winter heeft, dat heeft deze winter ook, maar dan in het klein. Een beetje sneeuw, een beetje vorst, een voorzichtige vorstinval, een kleine dooi-aanval. Nooit extreem koud, maar evenmin echt zacht. Je ziet het perfect geïllustreerd in het cijfermateriaal voor januari. De gemiddelde temperatuur ligt onder normaal, maar het hellmanngetal (een goede graadmeter voor de intensiteit van de koude) komt deze maand voorlopig niet verder dan een schamele 2,3.

Een beter voorbeeld van kwakkelweer dan de situatie van vandaag, kan je je niet voorstellen. Na de koudste nacht van deze winter (-5,9° in Drongen), volgde al meteen een dooi-aanval met regen en een maximumtemperatuur van +5°. Die dooi-aanval duurt amper 24 uur, maar komt wel op een slecht moment. Vorige nacht is er voor het eerst op grote schaal ijs gevormd. Dat komt meteen weer onder vuur te liggen. Rond 17 uur vanavond was de schade nog beperkt. Zo lag de Watersportbaan in Gent nog grotendeels dicht. Maar nu moet het ook nog een vorstloze nacht zien te overleven.

Of het ijslaagje al dan niet standhoudt, is van groot belang. Morgen steekt er immers een felle noordoostenwind op en begint de temperatuur gestaag weer te dalen, tot die 's namiddags of 's avonds weer onder nul komt. Op plaatsen waar er al ijs ligt, kan de laag opnieuw aangroeien. Op plaatsen waar het ijs verdwenen is, zal de strakke wind de ijsvorming sterk belemmeren.

Vrijdag blijft het op veel plaatsen in Vlaanderen overdag vriezen. Daarna volgt een nacht met matige vorst. Of dat voldoende zal zijn om zaterdag hier en daar te kunnen schaatsen, is uitermate twijfelachtig. De temperatuur loopt zaterdag op tot iets boven nul, de nacht naar zondag vriest het meest licht. Vanaf zondag lopen de maxima stilaan op tot ruim boven nul, 's nachts blijft het vriezen.

Op ondergelopen weilanden en erg ondiepe binnenwateren zal wellicht op beperkte schaal kunnen worden geschaatst vanaf zaterdag. De ijsvloer op diepere sloten en grotere waterplassen, zal uitermate onbetrouwbaar zijn. De natuurijsbanen in het oosten van Nederland kunnen komend weekend meer dan waarschijnlijk wel de deuren openen. Misschien moeten we daar in Vlaanderen ook maar eens aan denken, om zo'n ijsbaan aan te leggen. Een groot terrein met daarop een laagje water van een centimeter of zes is alles wat daarvoor nodig is.

21:25 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.