23-01-06

Kantje boordje (maar waarschijnlijk net niet)

De winter blijft de volgende dagen wat aankwakkelen in Vlaanderen, met 's nachts lichte tot matige vorst en overdag maxima een paar graden boven nul. Het lijkt nu wel vast te staan dat de koude in het tweede deel van de week niet zal verscherpen, zoals eerst door zowat alle modellen was voorspeld.

Van het berekende hogedrukgebied in het noorden van Europa, lijkt uiteindelijk maar een flauw afkooksel boven het Verenigd Koninkrijk over te blijven. Het hangt nu van details af of het de volgende dagen nog net hard genoeg vriest om een ijsvloertje te vormen. Kantelt de as van het hogedrukgebied tot een zuidwest-noordoost-ligging, dan blijft Vlaanderen in een aflandige stroming en kan de zachte lucht ons niet echt bereiken. Bij elke andere ligging van de as, komen we in zachtere en vochtige zeelucht terecht. De maxima kunnen dan klimmen tot een graad of vijf en bewolking kan de vorst 's nachts temperen.

Vlaanderen heeft voor één keer betere schaatskaarten dan Nederland. In Nederland dreigt veel sneller een "dooi om de noord"-scenario, door de zuidelijke ligging van het hogedrukgebied. Alleen het oosten blijft daar gevrijwaard: omdat er weinig wind staat, dringt de zachte lucht niet zo ver het binnenland in.

Samengevat: bij een aflandige wind is de luchtvochtigheid laag, hangt er weinig bewolking en kan het de volgende dagen 's nachts nog behoorlijk vriezen. De droge lucht verhindert dat de ijsvloer ondanks positieve maxima al te veel afsmelt. In dat geval zijn er in het tweede deel van de week misschien beperkte schaatskansen. Bij een aanlandige wind is er van schaatsijs geen sprake. Ik schat de kansen op beperkt schaatsplezier in Vlaanderen zo rond de 40 procent. Schaatsen op uitgebreide schaal, kunnen we voorlopig wel weer uit ons hoofd zetten.

22:28 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.