22-01-06

Interessante week, onzeker vervolg

Als alles goed gaat, valt vannacht de vorst in. Het is de start van een week die winters zal verlopen. Hoe winters, dat is nog niet helemaal duidelijk. Eén ding is zeker: veel sneeuw valt er niet te verwachten. We gaan voor een rustig, zonnig en waarschijnlijk vrij koud weertype.

's Nachts vriest het in Vlaanderen licht tot matig, overdag kan het kwik opklimmen tot iets boven het vriespunt, woensdag en donderdag mogelijk tot een graad of vier. Daarna wordt het waarschijnlijk weer iets kouder, maar zeker is dat nog niet.

De blokkade in de bovenlucht blijft gehandhaafd, maar hoe zich dat aan de grond vertaald, daar schuiven de modellen nog altijd verschrikkelijk mee. Het kan wel het verschil betekenen tussen lichte of strenge vorst 's nachts. De vraag is ook hoe de weercomputers omgaan met de ijskoude lucht vlak ten oosten van ons. Het is en blijft een uitzonderlijke situatie.

Eén ding staat vast: echt zacht wordt het komende week niet. De kans dat we volgend weekend kunnen schaatsen op een aantal kleinere binnenwateren, schat ik op 50 procent. Vanaf nu is het dag na dag kijken hoe snel of hoe traag het ijs aangroeit. Als de luchtvochtigheid laag is, hoeven vrij hoge maxima niet funest te zijn.

23:27 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.