16-01-06

Diepvrieskou overrompelt Moskou

In Rusland sloeg de winter vandaag keihard toe. Vanochtend was het in Moskou amper -1°, maar het kwik begon gestaag te dalen. s' Middags vroor het al streng en 's avonds zakte de thermometer al tot -20°. De volgende dagen blijft het er steenkoud, met minima onder de -30° en maxima rond of onder -20°C.

De kou ligt dus op de loer. Het kan de volgende dagen spannend worden op de weerkaarten. Eerst moeten we in elk geval nog een zachte periode door. De hogedruk boven Oost-Europa trekt zich terug en we komen in een zuidwestelijke stroming terecht, veroorzaakt door een hogedrukgebied boven de Azoren en een lagedrukgebied bij IJsland.

De randdepressie die woensdag naar het zuidoosten trekt, zal uiteindelijk een stuk ten oosten van ons passeren. Geen kans op winterse neerslag dus, maar wel zacht weer, met maxima van 7° of meer en geen nachtvorst. Als de depressie boven de Zwarte Zee is terecht gekomen, komen we weer onder invloed van een hogedrukgebied, met zaterdag een kern boven Spanje. Het kwik loopt tijdens het weekend op tot dicht tegen 10°.

Tegelijk lijkt er iets interessants te gebeuren in het noorden. Een andere randdepressie trekt van IJsland over Zuid-Scandinavië naar het zuidoosten. Achter die depressie probeert de hogedruk boven Zuid-Europa contact te maken met het hogedrukgebied boven Rusland, zodat heel Europa één bastion van hoge druk wordt. Bij de Azoren daalt de luchtdruk. De moederdepressie bij IJsland neigt wat meer naar het westen.

Met een indrukwekkende kouvoorraad in Rusland en Noord-Scandinavië en opbouwende hogedruk in het noorden, hoeft er niet veel te gebeuren om de diepvrieskou tot bij ons te krijgen. Maar voorlopig gebeurt er ook nog niet veel. De eerstkomende zeven dagen blijft het bij ons gewoon zacht. Wat er daarna gebeurt, zal de volgende dagen stilaan duidelijk worden.

Kans op schaatsijs de eerste tien dagen: 10 procent.

21:29 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.