14-01-06

Wachten op wat misschien komen gaat

De verschillende weercomputers bijten zich de tanden stuk op de verwachting voor komende week. De operationele uitdraai van het Amerikaanse GFS-model ziet er om de zes uur beduidend anders uit. De operationele uitvoer van ECMWF schuift minder heen en weer, maar de vijftig leden van het ensemble waren vandaag hopeloos verdeeld over vijf (1400 run) en vier (1412 run) clusters. Veel winterse kaarten waren daar niet onder te vinden, maar het toont aan hoe onbetrouwbaar de verwachting momenteel is.

Veel hangt af van een depressie die zich dinsdag afscheidt van de "moederdepressie" bij IJsland en die naar het zuidwesten koerst. Als ze ten oosten van ons doortrekt, zoals ECMWF voorziet, dan komen we in zachte zuidwestelijke luchtstromingen terecht en dan dringt de depressie zelfs de koude lucht in Oost-Europa terug.

GFS tekent de bewuste depressie meer naar het westen in: pal over ons hoofd of zelfs over het Kanaal en Noord-Frankrijk. In dat geval draait de wind woensdag naar het noordoosten en zou er zelfs wat winterse neerslag kunnen vallen. Na de doortocht van de depressie neemt een noordelijk hogedrukgebied al dan niet tijdelijk het heft in handen. Als de wind lang genoeg in het oosten blijft, kan de koude lucht die boven Oost-Europa hangt, tot bij ons doorsijpelen. GFS1318 en 1406 lieten een dergelijk scenario zien. Maar als de depressie te snel naar het zuidoosten wegtrekt, komt de weg weer vrij voor hogedrukimpulsen vanuit het zuiden. De wind gaat dan snel weer naar (zuid)westelijke richtingen en het wordt opnieuw zacht. GFS1412 ging die kant op. "Het kan nog alle kanten uit" is een cliché, maar in dit geval duidelijk wel van toepassing.

Nu is een zachte oplossing op korte termijn niet noodzakelijk rampzalig nieuws voor schaatsliefhebbers. De voorraad koude lucht boven West-Rusland en Noord-Scandinavië, begint stilaan gigantische proporties aan te nemen. De dagtemperatuur zal er niet of nauwelijk boven de -20° uitkomen. Tegelijk is het warme hogedrukgebied boven Zuid-Rusland verdwenen. Het heeft plaats gemaakt voor een koud exemplaar boven het noordwesten van Rusland, dat de neiging vertoont om nog meer naar het westen op te schuiven. Dat zal het voor ons moeten gaan doen.

Alle noodzakelijke grondstoffen voor een koude tweede helft van de winter liggen klaar. Nu maar afwachten of er ook iets moois mee gebouwd gaat worden voor de Lage Landen.

22:20 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.