13-01-06

Alleen Amerikaans model ziet winter opduiken

Als we bekijken welk weermodel de beste verwachtingen voor onze streek produceert, dan staan het Europese ECMWF en het Amerikaanse GFS beide bovenaan, ongeveer op gelijke hoogte. Toch komen ze nu elk met een totaal ander te verwachten weerbeeld op de proppen. ECMWF zet al dagenlang een stevige zuidwestelijke stroming voor onze streek op de kaart. GFS kiest al even consequent voor een meer oostelijke stroming, in stand gehouden door een stevig hogedrukgebied boven Europa. De jongste twee dagen krijgt die oostelijke stroming bij GFS zelfs meer en meer winterse trekjes. Het koudereservoir boven Rusland (zie de vorige ijsverwachtingen) schuift bij GFS bijna elke computeruitdraai iets meer op naar het westen en zou ons binnen de week in de vorst kunnen dompelen, vooral dan 's nachts.

Niets daarvan bij ECMWF. De kou blijft bij hen boven Rusland en wordt op termijn zelfs teruggedreven, terwijl er bij ons een zuidenwestenwind blaast en de temperatuur overdag naar de 10 graden klimt. Halen we de 50 leden van het ECMWF-ensemble erbij, dan zien we dat slechts een vijftal ervan kiezen voor de koude variant die GFS voorschotelt.

Dan is er nog het Britse UKMO, dat op de derde plaats komt qua prestaties voor onze streek. Dat kiest voor de gulden middenweg. Bij UKMO zien we ook de hogedruk boven Europa, maar op een iets minder gunstige plaats. De wind komt uit het zuiden tot het zuidoosten.

Als we dat alles op een rijtje zetten, moeten we besluiten dat er een kleine kans is dat over een dag of zeven de winter aan de deur klopt. Daarbij deze kanttekening: als deze keer de wind de oosthoek opzoekt, is het goed prijs. Want nu ligt de diepvrieskou weldegelijk klaar in het oosten.

De kans dat zich binnen de eerste tien dagen schaatsijs vormt, ligt nog altijd niet hoger dan 10 procent.

09:57 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.