10-01-06

Pat-situatie lijkt los te komen

Nog altijd is er geen winterweer in het vooruitzicht, maar toch komt er eindelijk wat schot in de zaak. Terwijl je de vorige dagen vrijwel geen verandering zag in de verschillende uitdraaien van de weermodellen, zijn de veranderingen vandaag tussen de verschillende runs en modellen opvallend groot. De computers beginnen te schuiven met het tot gisteren honkvaste hoog.

In het Amerikaanse model (GFS) verschoof aan de grond de kern van het hogedrukgebied in de 12Z-run een paar duizend kilometer naar het westen (op de termijn +168) ten opzichte van de 06Z-run. Ook in de EC12 neemt de kern een andere plaats in dan in de EC00. Als we UKMO12 en GFS12 vergelijken, zien we op de termijn +144 een verschil in druk van maar liefst 65 hPa voor het gebied tussen Schotland en IJsland. Dat is het verschil tussen rustig hogedrukweer en een stevige storm.

Dat betekent dat er eindelijk schot in de zaak lijkt te komen en dat we ons kunnen opmaken voor ander weer vanaf het weekend. Of dat uiteindelijk ook zal resulteren in winterweer, daar zijn momenteel nog geen aanwijzingen voor te vinden.

22:43 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.