06-01-06

Week van de foute blokkade

Een wegzakkend hogedrukgebied, met als resultaat stilaan oplopende temperaturen, vooral overdag. Het moet gezegd: deze keer had het Europese ECMWF de evolutie perfect in de verwachtingen (zie ijsverwachting van 1 januari).
Geen enkel model laat de eerste week winterweer van betekenis zien. De hogedrukblokkade blijft bestaan, maar zakt verder naar het zuidoosten. Daardoor gaat de hoogtestroming over ons land van oost over zuidoost naar zuid tot zuidwest. De maxima lopen op tot een graad of vijf en 's nachts blijft het eerst nog licht vriezen. Van ijsvorming van betekenis is er geen sprake. Daarvoor loopt de temperatuur overdag te hoog op. Dat was ook vandaag al het geval en dat zal er de komende dagen niet op verbeteren.
De situatie deze dagen toont aan hoe uitzonderlijk echt winterweer in Vlaanderen eigenlijk is. De temperatuur ligt nu al enkele weken onder de norm en de winter telde totnogtoe al 18 vorstdagen. Dat is duidelijk niet voldoende voor een goede, ouderwetse winter. Daarvoor moet de gemiddelde temperatuur tot ruim onder de norm dalen.
Als we in januari nog schaatsweer willen, moet het hogedrukgebied dat nu plaats vat boven Oost-Europa, zo snel mogelijk de baan ruimen. Er moeten nieuwe hogedrukimpulsen komen in het noorden. Geen enkele operationele berekening van de voornaamste weermodellen laat die al zien. Eén kleine kanttekening: een kleine helft van de ensemble-leden van het EPS-model van ECMWF0512 gaan wel voor ijsdagen volgende week. De daaraan gekoppelde "ijspluim" van het KNMI waaiert daardoor heel breed uit, waarbij het meest extreme lid zelfs een ijslaag van 15 centimeter berekent tegen 15 januari. Dat is genoeg om zowat alle schaatstoertochten te kunnen organiseren. De kans dat dit scenario ook waarheid wordt, lijkt mij bijzonder klein. Ik schat de kans op schaatsijs de eerste tien dagen niet groter dan 10 procent.
 

20:02 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.