01-01-06

Opnieuw wat kouder

De spectaculaire dooi-aanval van 30 december ging gepaard met sneeuw, ijzel en heel wat verkeersellende. Dat laatste mocht ik aan den lijve ondervinden, want ik zat ruim 3 uur vast in de trein van Antwerpen naar Gent, ter hoogte van Lokeren. Het was een bijzonder spectaculaire belevenis, met een trein die stapvoets reed, als hij al vooruit kwam. Het witte sneeuwlandschap lichtte constant blauw-groen op door de vonken die haast ononderbroken van de beijzelde bovenleiding sprongen.
De dooi-aanval was dan wel spectaculair, maar tegelijk weinig overtuigend. De temperatuur steeg niet boven de 6 graden en begint vanaf woensdag alweer te zakken. Het Russische hogedrukgebied rolt dan toch de uitloper uit naar Scandinavië, zoals het Amerikaanse GFS-model dagen geleden al liet zien. Ook de andere modellen volgen nu, het ene al wat schoorvoetender dan het andere.
Ook nu nog is GFS het meest voortvarend met de winterkou. Er kwamen al een aantal diep-winterse uitdraaien uit het Amerikaanse model, maar ook wat meer gematigde versies van de nieuwe koude periode. ECMWF laat nu ook hogedrukopbouw zien in het noorden, maar daar is er geen aparte kern van hogedruk boven Scandinavië. De kern ligt daar meer boven de Baltische staten en zakt later stilaan naar het zuidoosten weg. Het Duitse GME toont die evolutie nog extremer en komt met een klassieke "zakker": een hogedrukgebied dat wegzakt naar het zuidoosten en zo de weg vrijmaakt voor zuidelijke en dus zachtere luchtstromingen vanaf het weekend.
Kortom: tot en met dinsdag blijft het vrij zacht met maxima rond 6 graden. Daarna daalt de temperatuur tot rond het vriespunt overdag. 's Nachts meest lichte, soms matige vorst. Vanaf zaterdag zijn er verschillende mogelijkheden, die variëren van oplopende temperaturen (operationele run ECMWF en GME), winterse taferelen (de meeste GFS-uitdraaien van gisteren en vandaag) tot en met ijskoude nachten en lichte tot matige vorst overdag (GFS0106). Voorlopig lijkt een licht winterse periode mij het meest waarschijnlijk. Maar het zou mij niet verwonderen als ECMWF stilaan het winterse GFS zal bijtreden. De Amerikanen toonden zich al vaker de trendsetter de voorbije weken.
De kans op schaatsijs de eerste tien dagen ligt zo rond de 20 procent. Zo hoog zijn we deze winter nog niet vaak gegaan.
Tot slot nog een kleine dienstmededeling: tot vrijdag komt er geen update van deze ijsverwachting wegens andere verplichtingen.

20:54 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.