29-12-05

Kemphanen zoeken toenadering

Het was een heuglijke winterdag vandaag. Begonnen met de eerste matige vorst van deze winter: -5,8°C. Daarna een hele dag grijs met wat motsneeuw en een temperatuur rond 0°. Rond 16 uur begon het toen hevig te sneeuwen en op drie kwartier tijd viel er een laagje van 4 centimeter.
Morgennamiddag volgt er nog meer sneeuw, maar daar ga ik niet te uitgebreid op in. Het is immers het begin van het einde van deze winterse periode. De sneeuw zal overgaan in ijzel en nadien gewone regen. Vanaf zaterdag moeten we het dan doen met een temperatuur rond 5 graden, in de nachten een paar graden boven nul. Het weinige ijs dat zich al gevormd heeft, zal weer afsmelten.
Volgende week lijkt dan een week van de waarheid te worden voor het vervolg van de winter. Twee hogedrukgebieden gaan de strijd aan om de dominantie over onze streek: het Azorenhoog en het Ruslandhoog. Het ziet er naar uit dat ze in het heetst van de strijd zelfs toenadering tot elkaar gaan zoeken. Een gevaarlijke situatie. Als de twee samensmelten en de rugas ligt ten zuiden van ons, kunnen we winterweer de eerstkomende tijd vergeten. We krijgen dan te maken met een zuidwestelijke stroming en zachte temperaturen. Komt de as ten noorden van ons te liggen, dan wordt de stroming aan de grond oostelijk. Het kan dan opnieuw koud worden, maar niet berekoud. Daarvoor liggen de temperaturen in Oost-Europa, in dat geval het brongebied van onze lucht, te hoog.
Een derde mogelijkheid, die de verschillende weermodellen al een paar keer hebben laten zien, is voor de schaatsliefhebber de beste: het Russische hoog schuift wat naar het noorden en rolt een uitloper uit boven Scandinavië. Als er dan een depressie boven de oceaan naar het zuiden koerst en het Azorenhoog wegdrukt, zitten we goed. Dan kan er echt koude lucht naar ons toe stromen.
De Europese ECMWF-computers voorzien voor onze contreien voor de tweede helft van volgende week temperaturen dag en nacht rond het vriespunt of iets daarboven. Een gunstig teken dat de zachte scenario's nog niet aan de winnende hand zijn.
Op korte termijn is het duidelijk: de kans op schaatsijs de eerste tien dagen ligt niet hoger dan 10 procent.

21:17 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-12-05

Afwachten maar

Een blik op de diverse weermodellen, laat weinig twijfel bestaan. We zitten nog drie dagen in een wintertje, krijgen dan te maken met een overgangsdag en daarna volgt een periode met normale temperaturen voor de maand januari. En normaal, dat betekent meteen ook: niet-winters.
Tot en met vrijdag hebben we te maken met lichte vorst 's nachts en temperaturen overdag rond of iets boven nul. In de nacht van vrijdag op zaterdag valt de dooi in, met de klassieke nevenverschijnselen: eerst nog kans op sneeuw, daarna ijzel en regen. Vanaf zaterdag zitten we ruim in de plus, met zowel 's nachts als overdag temperaturen rond 5 graden.
De druksystemen nemen foute posities in. Hogedruk vestigt zich boven de Azoren en Spanje; een ander bastion vinden we terug boven Zuid-Rusland. Dat laatste hogedrukgebied lijkt op termijn wel wat naar het noorden uit te breiden en transformeert van een warm naar een koud hogedrukgebied. Boven het continent lijkt zich na het weekend een reservoir van koude lucht op te bouwen, met een vorstgrens die zich ophoudt in de buurt van Polen. Dat is zowat het meest positieve nieuws over de komende tien dagen.
Voor de rest hoeven we ons geen illusies te maken. De schaatsen blijven voorlopig in het vet.

10:04 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-12-05

27 december: vorst ingevallen, dooi loert om de hoek

Zoals verwacht, is de vorst ingevallen op maandagavond. Ingevallen is in dit geval het goede woord, want het ging weldegelijk om transportkoude. Dat gebeurde zelfs spectaculair. Op de grens van de zachte en de koudere lucht, zat een neerslaggebiedje dat voorafgegaan werd door een prachtige shelfcloud, zo rond 17.30 uur. Er viel wat hagel en natte sneeuw, en meteen na de doortocht van de bui, ruimde de wind naar het noordoosten en begon het af te koelen.

Tot en met vrijdag blijft het vrij koud, met in de nacht lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond of iets onder nul. Er kan altijd een sneeuwbuitje vallen, maar de hoeveelheden blijven beperkt. Het is nu vrijwel zeker dat het zaterdag alweer uit is met de winterpret. Het Amerikaanse GFS-model komt met een radicale aanval van zachte lucht, met zaterdag al temperaturen tot tegen de 10 graden. Hoge druk is te vinden in het zuiden van Rusland en boven de Azoren, twee zeer ongunstige posities voor winterweer bij ons.

De Europese modellen ECMWF en GME (Duitsland) zien het wat minder radicaal. Er blijf hogedruk boven Scandinavië en lagedruk boven Italië. Maar omdat de hoofdkern van de hogedruk boven zuid-Rusland blijf liggen, is de oorsprong van de lucht niet echt koud.

Kort samengevat: het ziet er niet naar uit dat de eerste echte winterse periode ons schaatsijs zal opleveren. Maar meteen al heel januari, laat staan de rest van de winter afschrijven, dat gaat te ver. Volgens de ensembles van ECMWF blijft er trouwens een kans van ongeveer 20 procent dat de dooiaanval zaterdag mislukt.

 

Kans op vorst de eerste zeven dagen:         100 procent
Kans op ijsdagen de eerste zeven dagen:    60 procent
Kans op ijsvorming de eerste tien dagen:    75 procent
Kans op schaatsijs de eerste tien dagen:     15 procent

Verwachting gebaseerd op ECMWF2612, GFS2600 tot 2612, GME2612
13:49 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |