29-12-05

Kemphanen zoeken toenadering

Het was een heuglijke winterdag vandaag. Begonnen met de eerste matige vorst van deze winter: -5,8°C. Daarna een hele dag grijs met wat motsneeuw en een temperatuur rond 0°. Rond 16 uur begon het toen hevig te sneeuwen en op drie kwartier tijd viel er een laagje van 4 centimeter.
Morgennamiddag volgt er nog meer sneeuw, maar daar ga ik niet te uitgebreid op in. Het is immers het begin van het einde van deze winterse periode. De sneeuw zal overgaan in ijzel en nadien gewone regen. Vanaf zaterdag moeten we het dan doen met een temperatuur rond 5 graden, in de nachten een paar graden boven nul. Het weinige ijs dat zich al gevormd heeft, zal weer afsmelten.
Volgende week lijkt dan een week van de waarheid te worden voor het vervolg van de winter. Twee hogedrukgebieden gaan de strijd aan om de dominantie over onze streek: het Azorenhoog en het Ruslandhoog. Het ziet er naar uit dat ze in het heetst van de strijd zelfs toenadering tot elkaar gaan zoeken. Een gevaarlijke situatie. Als de twee samensmelten en de rugas ligt ten zuiden van ons, kunnen we winterweer de eerstkomende tijd vergeten. We krijgen dan te maken met een zuidwestelijke stroming en zachte temperaturen. Komt de as ten noorden van ons te liggen, dan wordt de stroming aan de grond oostelijk. Het kan dan opnieuw koud worden, maar niet berekoud. Daarvoor liggen de temperaturen in Oost-Europa, in dat geval het brongebied van onze lucht, te hoog.
Een derde mogelijkheid, die de verschillende weermodellen al een paar keer hebben laten zien, is voor de schaatsliefhebber de beste: het Russische hoog schuift wat naar het noorden en rolt een uitloper uit boven Scandinavië. Als er dan een depressie boven de oceaan naar het zuiden koerst en het Azorenhoog wegdrukt, zitten we goed. Dan kan er echt koude lucht naar ons toe stromen.
De Europese ECMWF-computers voorzien voor onze contreien voor de tweede helft van volgende week temperaturen dag en nacht rond het vriespunt of iets daarboven. Een gunstig teken dat de zachte scenario's nog niet aan de winnende hand zijn.
Op korte termijn is het duidelijk: de kans op schaatsijs de eerste tien dagen ligt niet hoger dan 10 procent.

21:17 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.