28-12-05

Afwachten maar

Een blik op de diverse weermodellen, laat weinig twijfel bestaan. We zitten nog drie dagen in een wintertje, krijgen dan te maken met een overgangsdag en daarna volgt een periode met normale temperaturen voor de maand januari. En normaal, dat betekent meteen ook: niet-winters.
Tot en met vrijdag hebben we te maken met lichte vorst 's nachts en temperaturen overdag rond of iets boven nul. In de nacht van vrijdag op zaterdag valt de dooi in, met de klassieke nevenverschijnselen: eerst nog kans op sneeuw, daarna ijzel en regen. Vanaf zaterdag zitten we ruim in de plus, met zowel 's nachts als overdag temperaturen rond 5 graden.
De druksystemen nemen foute posities in. Hogedruk vestigt zich boven de Azoren en Spanje; een ander bastion vinden we terug boven Zuid-Rusland. Dat laatste hogedrukgebied lijkt op termijn wel wat naar het noorden uit te breiden en transformeert van een warm naar een koud hogedrukgebied. Boven het continent lijkt zich na het weekend een reservoir van koude lucht op te bouwen, met een vorstgrens die zich ophoudt in de buurt van Polen. Dat is zowat het meest positieve nieuws over de komende tien dagen.
Voor de rest hoeven we ons geen illusies te maken. De schaatsen blijven voorlopig in het vet.

10:04 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.