27-12-05

27 december: vorst ingevallen, dooi loert om de hoek

Zoals verwacht, is de vorst ingevallen op maandagavond. Ingevallen is in dit geval het goede woord, want het ging weldegelijk om transportkoude. Dat gebeurde zelfs spectaculair. Op de grens van de zachte en de koudere lucht, zat een neerslaggebiedje dat voorafgegaan werd door een prachtige shelfcloud, zo rond 17.30 uur. Er viel wat hagel en natte sneeuw, en meteen na de doortocht van de bui, ruimde de wind naar het noordoosten en begon het af te koelen.

Tot en met vrijdag blijft het vrij koud, met in de nacht lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond of iets onder nul. Er kan altijd een sneeuwbuitje vallen, maar de hoeveelheden blijven beperkt. Het is nu vrijwel zeker dat het zaterdag alweer uit is met de winterpret. Het Amerikaanse GFS-model komt met een radicale aanval van zachte lucht, met zaterdag al temperaturen tot tegen de 10 graden. Hoge druk is te vinden in het zuiden van Rusland en boven de Azoren, twee zeer ongunstige posities voor winterweer bij ons.

De Europese modellen ECMWF en GME (Duitsland) zien het wat minder radicaal. Er blijf hogedruk boven Scandinavië en lagedruk boven Italië. Maar omdat de hoofdkern van de hogedruk boven zuid-Rusland blijf liggen, is de oorsprong van de lucht niet echt koud.

Kort samengevat: het ziet er niet naar uit dat de eerste echte winterse periode ons schaatsijs zal opleveren. Maar meteen al heel januari, laat staan de rest van de winter afschrijven, dat gaat te ver. Volgens de ensembles van ECMWF blijft er trouwens een kans van ongeveer 20 procent dat de dooiaanval zaterdag mislukt.

 

Kans op vorst de eerste zeven dagen:         100 procent
Kans op ijsdagen de eerste zeven dagen:    60 procent
Kans op ijsvorming de eerste tien dagen:    75 procent
Kans op schaatsijs de eerste tien dagen:     15 procent

Verwachting gebaseerd op ECMWF2612, GFS2600 tot 2612, GME2612
13:49 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.