15-02-10

Bescheiden schaatsmogelijkheden

Zoals verwacht heeft de bewolking en de sneeuw roet in het eten gegooid van de Vlaamse schaatsliefhebber. Er is een ijsvloer ontstaan, maar die was vrijwel nergens sterk genoeg om schaatsers te kunnen dragen. Toch heb ik vandaag een kilometertje of 50 kunnen schaatsen op natuurijs. Op een ondergelopen weide in Nazareth-Eke hebben vrijwillgers een baan van ongeveer 500 meter schoongeveegd. De ijsvloer kraakte nog wat, maar op zo'n weiland kan dat weinig kwaad.

Op deze weide zal ook de volgende 2 dagen nog wel kunnen worden geschaatst. Vooral in de nacht van dinsdag op woensdag kan het kwik nog een keer diep onderuit gaan. Maar stilaan is het uit met de pret. De dooi zet niet overtuigend in, maar wel genoeg om sneeuw en ijs te doen verdwijnen. Vanaf donderdag schommelt het kwik dag en nacht tussen het vriespunt en +5°C. Het is dan onaangenaam, waterkoud weer. Op de langere termijn lijkt de vorst niet echt meer terug te keren, en stilaan doemt de maand maart op aan de horizon.

De winter van 2009-2010 zal de geschiedenis ingaan als een lange winter, met veel sneeuwdagen maar zonder uitgesproken vrieskou en met af en toe net iets te lange onderbrekingen, die de ijsvloer weer deden verdwijnen. Zo kwam het in Drongen geen enkele nacht tot strenge vorst. Daardoor bleven de schaatsmogelijkheden in Vlaanderen beperkt. Heel anders was het in het noordoosten van Nederland. Daar verliep de winter beduidend kouder en stond met wekenlang op het ijs. De voorbije dagen reden daar zelfs auto's over de ijsvloer en ook op het IJsselmeer werd er geschaatst. Beelden waar we in Vlaanderen alleen maar van konden dromen.

22:38 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-02-10

Daar is de winter weer

En zo zijn we opnieuw in een koude periode aanbeland. Met een maximumtemperatuur van -1°C is de eerste Drongense ijsdag van februari een feit. Gisteren konden we nog eens een ouderwetse inval van winterkou meemaken. In de ochtend viel er nog regen, met hier en daar een verdwaald nat sneeuwvlokje. In de loop van de namiddag werd het droog, maar het bleef betrokken en het kwik zakte gestaag, tot rond -2° om 19 uur. Het ging dus om pure transportkou, afkomstig uit Duitsland en Nederland.

Jammer genoeg heeft de ijsvloer bij ons de voorbije zware dooiaanval niet overleefd en moet de ijsvorming weer van nul beginnen. Heel anders is het in het noorden van Nederland. Daar is het ijs van de vorige vorstperiodes niet verdwenen uit sloten en meren en daar kan morgen het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs worden gereden. Dat wordt georganiseerd op het Zuidlaardermeer in Groningen. Daar ligt een ijsvloer van maar liefst 18 à 20 cm. Of hoe een paar honderd kilometer noordelijkere ligging een gigantisch verschil kan maken...

Blijft de vraag of we in Vlaanderen nog zullen kunnen schaatsen de volgende dagen. Voorlopig niet, vrees ik. Zoals gezegd moet de ijsvorming hier van nul beginnen. De vorst is ingevallen met vrij veel wind. Die wind mengt het koude oppervlaktewater met minder koud water uit de diepte. De volgende nachten hangt er ook vrij veel bewolking, die de uitstraling en dus ook de vorst tempert. Er is ook kans op enkele sneeuwbuitjes. Wat de gevolgen zijn van sneeuw op een dunne ijsvloer, dat weten we inmiddels. Al bij al dus nog niet zo'n gunstige omstandigheden voor de vorming van schaatsijs.

Maar wat niet is, kan misschien nog komen. Het winterweer weet de komende week nog niet van wijken. Het hogedrukgebied dat nu nog tussen Schotland en IJsland ligt, breidt zich tegen het weekend uit naar het oosten. Daardoor blijft er bij ons een oostelijke tot noordoostelijke stroming staan. De luchtdrukgradiënt vermindert, waardoor ook de wind wegvalt. Op het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode lijken de maxima wat op te lopen, tot rond +3°C. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, zolang het 's nachts maar stevig vriest en de dauwpunten negatief blijven. We leven dus in hoop.

Hieronder: de "ijspluim" voor het zuidwesten van Nederland ziet een bescheiden ijsvloer ontstaan de komende dagen. (bron: www.winterplaza.nl)

ijspluim 090210

16:28 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04-02-10

Opnieuw "vuil" winterweer op komst.

De weermodellen hebben een aantal moeilijke dagen achter de rug. Weerkaarten en ensembles sprongen van het ene uiterste naar het andere, of lieten zo'n grote spreiding zien dat er geen touw aan vast te knopen was. Nu lijken ze door de bomen het bos opnieuw te zien. Alle modellen tekenen voor volgende week een nieuwe periode met "vuil" winterweer in: 's nachts lichte tot matige vorst, overdag maxima iets boven het vriespunt en geregeld sneeuw. De winter is dus nog niet voorbij.

De voorbije dagen kwam het kwik voor het eerst sinds weken nog eens fors boven nul. Vandaag noteerden we in Drongen +8,9°C. Oorzaak zijn Atlantische depressies, die eventjes kwamen opzetten en zachte oceaanlucht tot boven de Lage Landen brachten. Erg succesvol is hun opmars niet. Boven Oost-Europa blijft de winter regeren en het ziet er naar uit dat die koude lucht uit het oosten en noorden opnieuw terreinwinst boekt naar het westen.

Het eerste opstapje naar hernieuwd winterweer vindt eigenlijk overmorgen al plaats. Een depressie trekt dan ten zuiden van ons land door. De wind zoekt alweer de oosthoek op. Echt koud wordt het dan nog niet, want de zachte lucht die de voorbije dagen over ons land trok, keert dan met die oostenwind gewoon terug naar onze omgeving. Maar tegelijk schuift ook de wintergrens weer op naar onze omgeving. Zaterdag ligt die nog in het grensgebied tussen Polen en Duitsland, zondag aan de grens tussen Duitsland en ons land. Zaterdag halen de maxima nog 7°C, zondag is dat nog 4°C. In de nacht van zondag op maandag kan het in het oosten van ons land en in Nederland opnieuw vriezen. In het westelijk deel van Vlaanderen blijft het kwik allicht nog licht positief.

Op maandag zien we alweer een mooie blokkade op de Atlantische Oceaan. Aan de grond ligt de kern van hogedruk ongeveer ter hoogte van IJsland. Boven Scandinavië ligt een lagedrukgebied. Dat hebben we deze winter nog al een paar keer gezien. Het resultaat: vrij koud winterweer met veel kans op sneeuw. Het is nog te vroeg voor details, maar de kans dat we volgende week te maken krijgen met een wit Vlaanderen, lijkt alweer erg groot te worden. Wat dat betreft lijkt de winter van 2009-2010 op zijn elan verder te gaan: koud, maar met meer plezier voor sneeuw- dan voor schaatsliefhebbers.

20:56 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

29-01-10

Koude ontwikkelingen blijven opschuiven

Het koudere weer op de lange termijn blijft in de verwachting zitten, maar wordt voortdurend uitgesteld. Het zou volgens het Europese weermodel nu pas vanaf donderdag zijn dat we droog en koud vriesweer krijgen. Tot dan moeten we het stellen met "kwakkelweer": nu en dan wat sneeuw, een tijdelijk sneeuwdek, 's nachts lichte vorst, overdag lichte dooi, winterse buien, dinsdag weer wat regen, daarna weer wat winterse buien,... Voor een schaatser weinig "zinvol" winterweer dus.

De operationele berekening van UKMO, GFS en GME (DWD) waren vanavond niet goed. Ze houden allemaal het hogedrukgebied veel te ver naar het oosten, zodat wij de hele volgende week onder invloed blijven van maritieme (en dus zachte) luchtstromingen. De operationele berekening van het Europese ECMWF is zoals gezegd vanaf donderdag beter, ook de ensembles van ECMWF en GFS laten veel ruimte voor (diep)winterse ontwikkelingen vanaf donderdag. De afwijkende hoofdberekeningen van zowel de Britten, de Amerikanen als Duitsers doen mij toch besluiten dat een inval van de winter vanaf donderdag toch nog een stuk minder waarschijnlijk is dan de ensembles doen vermoeden.

21:57 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

26-01-10

Winter deel 3?

De verwachtingskaarten die vanavond uit de Europese weercomputer zijn gerold, zijn voor de winterliefhebber te mooi om waar te zijn. En daar zit meteen ook mijn grootste bezwaar. Ze zijn dus te mooi om waar te zijn. De kans is erg klein dat de verwachtingskaarten op die termijn uiteindelijk ook op de analysekaarten zullen staan. En aangezien de verwachtingskaarten moeilijk nóg beter kunnen zijn, is het te aan te nemen dat het uiteindelijk wel zal meevallen (of voor de winterliefhebber dus tegenvallen) met de winterkou. Maar misschien ben ik nu wel wat te pessimistisch.

Zoals verwacht kregen we vandaag een koude dag. Het kwik lag vanochtend vroeg in Drongen rond -4°C, daalde kort voor de middag nog tot -5,4°C en steeg in de namiddag niet boven de -1,5°C. Met andere woorden: opnieuw een ijsdag. Komende nacht daalt het kwik tot rond -7°C in het Gentse. Morgen draait de wind geleidelijk naar het noordwesten, zodat er zachtere lucht binnen komt waaien. Een neerslagzone zorgt voor regen, mogelijk voorafgegaan door sneeuw. 's Avonds laat kan het kwik oplopen tot dicht tegen +5°C. Dat is meteen ook het zachtste moment van de komende week. In de loop van donderdagavond begint het kwik opnieuw te dalen en de neerslag krijgt opnieuw een winters karakter.

Vrijdag krijgen we een nieuwe neerslagzone te verwerken. We zien dan net het omgekeerde gebeuren: de regen gaat geleidelijk over in natte sneeuw en sneeuw. Overdag ligt het kwik rond +1°C, 's nachts vriest het licht. Er vormt zich allicht minstens tijdelijk een sneeuwdek. Dat alles gebeurt met een noordwestelijke tot noordelijke stroming. Sneeuw bij een noordwestelijke stroming is eerder zeldzaam in Vlaanderen, maar de Noordzee is inmiddels een stuk kouder dan we de voorbije winters gewoon waren. Dat zorgt ervoor dat de zeewind de temperatuur niet zo fel meer kan doen oplopen.

Begin volgende week zien we op de verwachtingskaarten een krachtig hogedrukgebied ontstaan ten noorden van ons. Daardoor wordt de stroming continentaal en kan koude landlucht onze streken veroveren. Het vriest dan 's nachts matig en plaatselijk streng, overdag schommelt het kwik rond het vriespunt of blijft het licht vriezen. De vijftiendaagse pluim van EC2612 laat het winterweer voort duren tot het einde van de verwachtingsperiode, dat is tot 10 februari. We weten ondertussen dat we dat toch maar best met een korreltje zout nemen. Laten we eerst maar eens kijken of deze koude verwachtingskaarten zich kunnen handhaven.

Hieronder: de Europese weercomputer verwacht begin februari een geblokkeerde situatie. Zachte oceaanlucht kan ons niet bereiken en wordt helemaal naar Groenland gestuurd. Vanuit Oost-Europa (waar het dezer dagen bitter koud is), stroomt koude landlucht naar de Benelux.

kaart 0202

22:17 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

25-01-10

Tijdelijk kouder

De winter herpakt zich eventjes de volgende dagen, maar in Vlaanderen zitten er voorlopig nog niet meteen nieuwe schaatsdagen aan te komen. De voorbije dagen lag de vorstgrens vlak in de buurt. Terwijl het bij ons dag en nacht dooide, bleef het in het noorden en noordoosten van Nederland dag en nacht vriezen. Het is voor ons moeilijk voor te stellen, maar er is de voorbije dagen zelfs geschaatst op een stukje van het IJsselmeer, vlakbij Hindeloopen.

Oorzaak van dit grote verschil in weerbeeld tussen Vlaanderen en Noordoost-Nederland was een stevig hogedrukgebied boven Noordoost-Europa, dat nog net zijn invloed liet gelden ten noorden van de Grote Rivieren. Wij zaten onder de invloed van depressies boven de zuidelijke Noordzee.

De volgende dagen verplaatst het hogedrukgebied zich van Scandinavië naar de Atlantische Oceaan, ten westen van Ierland. Dat betekent dat wij héél eventjes in erg koude lucht terecht komen, op het ogenblik dat de kern van het hogedrukgebied ten noorden van ons passeert. Daardoor vriest het de volgende twee nachten matig en ook morgen dinsdag komt het kwik niet boven het vriespunt uit. Die koude passage is maar van korte duur. Als de anticycloon woensdag zijn nieuwe plek heeft ingenomen, stelt zich een noordwestelijke stroming in. We krijgen dan te maken met winterse buien en sneeuwbuien. 's Nachts vriest het licht, overdag ligt de temperatuur enkele graden boven het vriespunt. De kans dat er tegen het einde van de week op veel plaatsen een (al dan niet tijdelijk) sneeuwdek ligt, is groot.

Opvallend is dat de verschillende weermodellen het deze keer erg eens zijn over de evolutie. De zekerheid is dus relatief groot. Ook op de langere termijn zijn er grote overeenkomsten. Nadat we vanaf zondag en maandag eventjes te maken krijgen met een westelijke stroming, lijkt het er op dat op het einde van de tiendaagse periode het zwaartepunt van de hogedruk opnieuw ten noorden van ons komt te liggen. Als dat inderdaad uitkomt, zou dat het begin kunnen zijn van een koude februarimaand. Maar toegegeven: dat is voorlopig wel heel erg koffiedik kijken.

 

10:14 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-01-10

Europees weermodel verrassend koud

Het Europese weermodel komt vanavond verrassend koud uit de hoek, voor de periode vanaf komende zaterdag. Het Russische hogedrukbastion maakt dan verbinding met het Azorenhoog en die verbinding komt ten noorden van ons tot stand. Daardoor kan er opnieuw koudere, continentale lucht naar onze omgeving stromen. Die mogelijkheid zat al enkele dagen in het EPS, maar werd door een beperkt aantal leden gesteund. Vanavond kreeg die koude berekening plots veel meer bijval.

Dat betekent nog niet meteen dat er met zekerheid een nieuwe koudeperiode zit aan te komen. Er zijn nog wat addertjes onder het gras. Eerst en vooral komt de ommekeer wel heel plots, en dan zijn we altijd wat op onze hoede. Daarbij komt nog dat de (eventuele) kou zich vooral concentreert op het noorden en midden van Nederland. De pluimen van de 2 meter-temperatuur voor de zuidelijke regio's van Nederland zien er al heel wat minder koud uit, voor Vlaanderen zal dat dus niet anders zijn. Maar in dat geval ligt de wintergrens natuurlijk wel vlak in onze buurt. Al bij al zijn het toch alweer interessante ontwikkelingen, die we de volgende dagen zeker blijven volgen.

Update 19/01: ook het Amerikaanse GFS-model komt nu al drie opeenvolgende runs met koud winterweer vanaf het weekend. Toch blijf ik een slag om de arm houden. De spreiding in de ensembles is nog erg groot.

De reden waarom het EPS plots die verrassende (koude) ommekeer maakte, is omdat het model nog altijd rekent met een (in werkelijkheid niet-bestaand) sneeuwdek boven een groot deel van Nederland, aldus de KNMI-guidance. In het zuiden van Nederland en in Vlaanderen is dat virtuele sneeuwdek er niet. Vandaar dat de pluim voor die regio's een stuk minder koud is, en allicht ook een stuk realistischer.

Hieronder: het EPS van EC1812 voor De Bilt (Nl) is plots een stuk kouder geworden. (Bron: www.knmi.nl)

PLUIM 180110

 

22:54 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende